ساختار دیگ بخار
دیگ بخار دستگاهیست که برای تولید بخار از آن استفاده میشود. این بخار میتواند برای چرخاندن توربین یا گرم کردن برخی کورهها استفاده شود. در دیگهای بخاری که در نیروگاهها کار میکنند به دلیل نیاز به فشار بالاتر بخار به صورت سوپرهیت (مافوق گرم) است. آب در این دیگهایبخار از لوله هایی که در میان شعله های مشعل محصور شدهاند عبور میکند اما در دیگهای بخار کوچکتر بخار به صورت اشباع خواهد بود و در این مشعلها شعله در داخل لوله و آب در اطراف لوله قرار دارد.
یک دیگ بخار از قسمتهای مختلفی تشکیل شده که توضیح مختصری در مورد آنها خواهید دید:
1. مشعلهای دوگانه سوز
2. شیشه آب نما: سطح آب داخل دیگ را نشان میدهد
3. مانومتر: فشار دیگ را نشان میدهد
4. تابلو و تجهیزات برقی
5. هشدار دهنده : در صورت بالا رفتن فشار داخل دیگ هنگامی که قسمتی به درستی کار نکند
6. پمپ : در این دیگها از پمپ با دبی بالا و هد متوسط از نوع حلزونی طبقاتی استفاده میکنند که دارای یک الکترو موتور به عنوان محرک است..
7. دودکش : برای خروج گازهای سوخته شده در فرایند احتراق
8. زیر آب زن : خروجی از ته دیگ برای خروج رسوبات تهنشین شده در ته دیگ
9. سنسور حرارتی: از آنجایی که بخار تولیدی در حالت اشباع است و دما و فشار همواره متناسبند بهجای استفاده از فشارسنج که در فشارهای بالا مشکل است از سنسورهای حرارتی استفاده میکنند با استفاده از این اصل که هر دما فشار معینی را نشان میدهد.
10. سوپاپ اطمینان : اگر در موارد نادر تمام ایستگاههای ایمنی و همچنین هشدار دهندهها به علت نقص درست کار نکنند در صورت تجاوز فشار از محدوده قانونی خود سوپاپ باز شده و فشار را با خارج کردن قسمتی از بخار داخل دیگ کاهش میدهد.
11. تراپ: واحدیست که بخار کندانس شده را جمعآوری کرده و به آن تله آب نیز میگویند.
آب رسانی برای دیگ بخار:
سیال اصلی استفاده شده در دیگهای بخار آب است باید این سیال طی مراحلی آماده و وارد دیگ شود. قسمتهای اصلی آبرسانی عبارتند از:
1. منبع آب صنعتی مانند چاه عمیق
2. فیلتر شنی: ذرات جامد معلق در آب را جمعآوری میکند که از طبقات شنی، سیلیسی و سنگی تشکیل شده است. شیر ها در این قسمت و فیلتر بعدی بگونهای طراحی شدهاند که بعد از ساعاتی کار و کثیف شدن بتوان جریان آب را به صورت معکوس از آن عبور داد تا تمیز شوند.
3. سختی گیر: سختی گیری برای جدا کردن دو عنصر کلسیم و منیزیم بکار میرود. اگر این دو عنصر از آب جدا نشوند همان اتفاقی در دیگ بخار میافتد که در کتری رخ میدهد. در واقع رسوبات سطح بین لوله های آتش کار با آب را کاهش میدهد و انرژی بیشتری برای تولید میزان معینی فشار مصرف میشود. همچنین پاکسازی این لوله ها علاوه بر هزینه بر بودن خط تولید را نیز متوقف میکند.
این بخش از دو مخزن تشکیل میشود مخزن اول شامل بافت رزین سهبعدی بوده که با منیزیم ترکیب شده RMg بوجود میآورد در نتیجه سختی آب از بین میرود ولی نمیتوان آن را به فاضلاب هدایت کرد چون رزین از دست خواهیم رفت. پس از مخزن دوم به عنوان مخزن احیا استفاده می کنیم در این مخزن آبنمک وجود دارد. واکنشهای به صورت زیر انجام میشود زیر را با ترکیب رزین و منیزیم انجام میدهد.
واکنش اول :
واکنش دوم :
اکنون وارد فاضلاب شده و RNa مجددا با سولفات منیزیم تر کیب شده و تولید RMg مینماید که با انجام چرخهای این واکنشها رزین مجددا احیا شده و از چرخه خارج میشود.
اکنون سختی آب گرفته شده ولی برای وارد شدن به داخل دیگ هنوز مشکلاتی وجود دارد
1. اکسیژن محلول در آب که باعث اکسید شدن خط لوله میشود.
2. دمای پایین آب که به دیگ بخار که در دمای بالا است شک وارد میکند.
برای حل مشکلات بالا از ریگازور استفاده میکنند که مخزنی است حاوی آب بدون سختی که از مرحله قبل تولید شده و قسمتی از بخار تولیدی دیگ با فشار وارد آن میشود تا علاوه بر بالا رفتن دمای آب اکسیژن موجود به صورت حباب از آن خارج شود.
آب موجود میتواند مورد استفاده دیگ بخار قرار گیرد که توسط پمپ با دبی بالا دیگ را تغذیه میکند. این تغذیه هم میتواند اتوماتیک باشد و هرگاه سنسورهای دیگ سطح آب داخل دیگ را کافی تشخیص ندادند به پمپ فرمان تغذیه دهند و یا به صورت دستی و توسط اوپراتور پمپ روشن شود.
.: نمای یک دیگ بخار با سیستم گاز رسانی و آب رسانی :.
سیستم گازرسانی برای دیگ بخار:
لوله گاز شهری با یک کلید قطع و وصل اصلی وارد مدار دیگ بخار میشود. بعد از این کلید مانومتر فشار خط را نشان میدهد که حدود 5/2 بار است اما این فشار برای مشعل خیلی زیاد و خطرناک است، پس باید از رگلاتور که فشار شکن است استفاده میکنیم . همچنین قبل از رگلاتور از یک فیلتر برای مواد جامد معلق در گاز استفاده میکنیم سپس گاز وارد رگلاتور میشود. با استفاده از مانومتر میتوان دریافت فشار گاز بعد از رگلاتور به 25 میلی بار کاهش یافته است.
گاز فشار پایین بعد از عبور از یک سوپاپ اطمینان وارد دو شیر برقی میشود که مستقیما توسط مشعل هدایت میشوند. شیر برقی شماره یک به صورت تکضرب فقط حالت روشن و خاموش دارد که یا گاز را قطع میکند یا وصل، اما شیر شماره دو به صورت تدریجی میتواند میزان گاز عبوری را کم و زیاد کند. این گاز مستقیما وارد مشعل میشود.
مشعل:
در دیگهای بخار معمولا از مشعلهای دو مرحلهای استفاده میکنند. یک سروو موتور میزان گاز و هوای ورودی را تنظیم کرده و وارد محفظه تخلیط مینماید. در خروجی این محفظه دو الکترود با فاصله وجود دارند که با عبور جریانی حدود 1 الی 10 میکروآمپری ایجاد جرقه مینماید تا شعله تشکیل شود. اما اگر این جرقه تحت هر شرابطی نتواند شعله ایجاد کند سنسور نوری(سلول UV) که در مدار وجود دارد مشعل را ریست مینماید چون در غیر اینصورت گاز در محفظه جمع میشود که بسیار خطرناک است.
این مشعلها با یک رله هوشمند کار میکنند که تمامی قسمتهای مشعل را تحت کنترل دارد و هر مرحله از کار مشعل (مانند فن تنها، جرقه، شعله کامل، ریست و . . .) را با رنگهای مختلف نشان میدهد.
در هنگام روشن شدن فن مشعل به مدت 40 ثانیه کار میکند تا گازهای سوخته نشده که در محفظه باقیمانده کاملا خارج کند سپس گاز نیز وارد شده و مشعل جرقه میزند تا شعله تشکیل شود.